Blog / DUYGU ODAKLI ÇIFT TERAPISI NEDIR?
DUYGU ODAKLI ÇIFT TERAPISI NEDIR?
Duygu Odaklı Bireysel Terapi (DOT), psikoterapi alanında, kişinin duygusal deneyimlerini anlaması, kabul etmesi ve bu duygularla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmesi için geliştirilmiş bir terapi türüdür.

Psikoterapiler , dünyada bir çok farklı ekolde uygulanmakta ve bilinen en yaygın 400 ün üzerinde psikoterapi ekolü olduğu bilinmektedir. Çift terapileri ise çiftler arasında yaşanan problemleri çözmek adına geliştirilen terapi yöntemleridir. Zaman zaman eşler ya da partnerler arasında yaşanabilen iletişim problemleri, aile meseleleri , aldatma ya da başka bir çok sorundan dolayı partnerler ilişkileri adına destek arayışına girmektedirler. Bu desteklerden birisi ise, modern psikoterapi yaklaşımlarından birisi olan ve etkinliği oldukça yüksek bulunan Duygu Odaklı Çift Terapisidir.

Duygu Odaklı Çift Terapisi (Emotion Focused Couple Therapy , EFCT) , temelde eşler arasında yaşanan problemlerin kişilerin gerçek ve sahici duygularını bir öteki eş ile paylaşamadıklarından kaynaklandığına inanmaktadır. Eşler,  incinmişlik, utanç kaybetme korkusu gibi temel duygularını acı verici oldukları için yaşamak ve öteki eş ile paylaşmak yerine başka bir duygu ile (genelde öfke duygusu ile) kapatma eğilimindedirler. Adeta dışarıdan birbirine kızgın ve kırgın görünen ama içeride görülmeye ve duyulmaya ihtiyacı olan bireyler gibi, altta yatan acı verici kırılgan hislerinin üzerine perde örterek temel (primer) duygularını ötekine göstermekten çekinirler.

Her bireyin en temel ihtiyacı olan Bağlanma ve Kimliğimizin görülmesi ve onaylanması ihtiyacımızın yeterince karşılanmaması durumunda bu duyguları kendi içimizde düzenleyemeyerek bir ötekinden destek arayışına gireriz. Duygu Odaklı Terapinin temel varsayımına göre, kişiler sahici ve gerçek duygularını ötekine açabildiğinde , karşıdakinde ancak şefkat hissi doğar ve bu his ilişkimizi onarmanın yapı taşıdır. Öyleyse , eşlerin güvenli bir ortamda, terapist eşliğinde içindeki temel duygularına ulaşması, bunları incinmeden ve incitmeden dile getirebilmesi , ve ötekinden gelecek şefkat hissi ile onarması çift terapisinin beklentileri arasındadır.

Eşler ilişkilerini onarmak için gönüllü olduklarında , terapi sürecinde katılımcılardan  ilişkilerine yakından bakabilmeleri, sorunun kaynağını ve onları uzun yıllardır etkisi altına alan döngülerini anlamaları ve temel ihtiyaçlarını görme becerisi kazanmaları beklenir. 

 

Uluslararası Duygu Odaklı Çift Terapisi Uygulayıcısı

Klinik Psikolog Gülhan Güçlü Telci